Uz redovno pranje zuba, ispiranje usne duplje ključno je za održavanje higijene usta. Naime jednostavan postupak uklanja ostatke hrane i nakupljene bakterije koje uzrokuju neprijatni zadah.

Pa iako su vodice za ispiranje usta dostupne na svim policama u prodavnicama njihove agresivne sastojke želimo da izbegnemo, zbog čega preporučujemo da sami napravite prirodan i jeftin gutljaj koji eliminiše 'bljak' zadah.

Zeleni listići peršuna imaju jaku i svežu aromu, a njihova intenzivna zelena boja koja ukazuje na obilje hlorofila najbolji je prirodni borac protiv zadaha jer poseduje antibakterijska svojstva.

Iako se žvakanje listića peršuna preporučuje odmah nakon jela ukoliko namirnice sadrže uzročnike lošeg zadaha, čaj od peršuna je praktičnija i delotvornija metoda za borbu protiv loših bakterija u usnoj duplji.

Sastojci:

  • pola šake svežeg peršuna
  • ½ litre vode

Priprema:

U lončić stavite pola litre vode i dodajte iseckani peršun, a zatim ostavite da se kuva oko pet minuta. Nakon toga napitak procedite, ohladite i konzumirajte nakon svakog obroka. 

Izvor: zadovoljna.hr