Batat često porede s običnim krompirom, ali ove dve namirnice nemaju međusobne veze.
Batat se može jesti sirov, a možete da ga pripremate kao slano ili slatko jelo. Pogodan je za kuvanje, pečenje i prženje.
Do koje mere se razlikuju njegov sastav od onog koji ima običan krompir, pogledajte u tabeli.
| Krompir | Batat |
Količina | 100 g | 100 g |
Kalorije | 77 | 86 |
Masnoće | 0.1 g | 0 g |
Zasićene masnoće | 0 g | 0 g |
Polinezasićene masnoće | 0 g | 0 g |
Mononezasićene masnoće | 0 g | 0 g |
Holesterol | 0 mg | 0 mg |
Natrijum | 6 mg | 55 mg |
Kalijum | 421 mg | 337 mg |
Ukupni ugljeni hidrati | 17 g | 20 g |
Dijetalna vlakna | 2.2 g | 3 g |
Šećer | 0.8 g | 4.2 g |
Proteini | 2 g | 1.6 g |
Kafein | 0 mg | 0 mg |
Vitamin A | 2 IU | 14187 IU |
Vitamin C | 19.7 mg | 2.4 mg |
Kalcijum | 12 mg | 30 mg |
Gvožđe | 0.8 mg | 0.6 mg |
Vitamin B-6 | 0.3 mg | 0.2 mg |
Vitamin B-12 | 0 µg | 0 µg |
Magnezijum | 23 mg | 25 mg |
Količina
100 g
100 g
Kalorije
77
86
Masnoće
0.1 g
0%
0 g
0%
Zasićene masnoće
0 g
0%
0 g
0%
Polinezasićene masnoće
0 g
0 g
Mononezasićene masnoće
0 g
0 g
Holesterol
0 mg
0%
0 mg
0%
Natrijum
6 mg
0%
55 mg
2%
Kalijum
421 mg
12%
337 mg
9%
Ukupni ugljeni hidrati
17 g
5%
20 g
6%
Dijetalna vlakna
2.2 g
8%
3 g
12%
Šećer
0.8 g
4.2 g
Proteini
2 g
4%
1.6 g
3%
Kafein
0 mg
0 mg
Vitamin A
2 IU
0%
14187 IU
283%
Vitamin C
19.7 mg
32%
2.4 mg
4%
Kalcijum
12 mg
1%
30 mg
3%
Gvožđe
0.8 mg
4%
0.6 mg
3%
Vitamin B-6
0.3 mg
15%
0.2 mg
10%
Vitamin B-12
0 µg
0%
0 µg
0%
Magnezijum
23 mg
5%
25 mg
6%
Još uvek nema komentara - sjajna prilika da pokreneš diskusiju.