Batat često porede s običnim krompirom, ali ove dve namirnice nemaju međusobne veze.

Batat se može jesti sirov, a možete da ga pripremate kao slano ili slatko jelo. Pogodan je za kuvanje, pečenje i prženje.

Do koje mere se razlikuju njegov sastav od onog koji ima običan krompir, pogledajte u tabeli.

KrompirBatat

Količina

100 g

100 g

Kalorije

77

86

Masnoće

0.1 g
0%

0 g
0%

Zasićene masnoće

0 g
0%

0 g
0%

Polinezasićene masnoće

0 g

0 g

Mononezasićene masnoće

0 g

0 g

Holesterol

0 mg
0%

0 mg
0%

Natrijum

6 mg
0%

55 mg
2%

Kalijum

421 mg
12%

337 mg
9%

Ukupni ugljeni hidrati

17 g
5%

20 g
6%

Dijetalna vlakna

2.2 g
8%

3 g
12%

Šećer

0.8 g

4.2 g

Proteini

2 g
4%

1.6 g
3%

Kafein

0 mg

0 mg

Vitamin A

2 IU
0%

14187 IU
283%

Vitamin C

19.7 mg
32%

2.4 mg
4%

Kalcijum

12 mg
1%

30 mg
3%

Gvožđe

0.8 mg
4%

0.6 mg
3%

Vitamin B-6

0.3 mg
15%

0.2 mg
10%

Vitamin B-12

0 µg
0%

0 µg
0%

Magnezijum

23 mg
5%

25 mg
6%