Prošle nedelje je počeo veliki Vaskršnji post koji traje čak 48 dana. Tokom tog perioda, vernici se odriču mrsne hrane - namirnica životinjskog porekla, ali prilikom ovakvog režima ishrane, veoma je važno povesti računa o zdravlju.

Naime, mlečni proizvodi, jaja i meso koje post zabranjuje, glavni su izvori esecnijalnih nutrijenata koji su izuzetno važni za ljudsko zdravlje, kao što su proteini i kalcijum.

Kako da unosimo dovoljno proteina i kalcijuma tokom posta? Koji su najbolji prirodni izvori?

Evo spiska namirnica koje možete konzumirati dok traje Vaskršnji post, a da sebi ne uskratite važne nutrijente!

ovsena kasa dorucak zdrava hrana.jpg
Shutterstock  

Najbolji prirodni izvori proteina:

  • Tofu sir (12 g proteina na 100 g namirnice)
  • Sočivo (9 g proteina na 100 g)
  • Pasulj (9 g proteina na 100 g)
  • Amarant i kinoa (oko 4 g proteina na 100 g)
  • Sojino mleko (6 g u šolji od 250 ml)
  • Ovas (10 g proteina na 100 g suvog ovasa)
  • Čia semenke (5 g proteina na 28 grama)
  • Orašastri plodovi (5-7 g proteina na 30 grama, u zavisnosti od vrste)
Bademi
Shutterstock  

Najbolji prirodni izvori kalcijuma:

  • Tofu sir sa kalcijum fosfatom (350 mg na 100 g namirnice)
  • Čia semenke (179 mg na 2 kašike)
  • Bademi (385 mg na 1 šolju)
  • Suve smokve (241 mg na 1 šolju)
  • Beli pasulj (161 mg na 1 šolju)
  • Suncokret (109 mg na 1 šolju)
  • Susam (88 mg na 1 kašiku)

Saznajte i kojih 5 suplemenata mogu da vam naruše zdravlje bubrega.

BONUS VIDEO

"POST JE BOŽIJI POZIV ZA ZAJEDNIČARENJE SA NJIM" G. Petar: Provocira našu slobodu, da se odrekenmo nasušne potrebe hrane!  Kurir televizija

Tekst: Lepa&srećna / B.S.