Još pre nekoliko hiljada godina latice ruže i pomorandže bile su sastavni deo mnogih jela sa Bliskog istoka, cvet trešnje i hrizenteme bio je omiljen u Japanu, dragoljub je bio popularan na Starom kontinentu...

Za korišćenje cvetova u kuhinji, preporučuju se samo oni organski, koji nisu tretirani pesticidima. Berite samo zdrave i lepe cvetove, najbolje iz sopstvene bašte.

Pre pripreme ga operite, i ostavite da se prosuši. Ukoliko ga odmah ne koristite ili vam ostane, latice, koje su uglavnom jestive, sipajte u kesu za zamrzivač.

Različite vrste cvetova imaju i razlicite ukuse. Cvetovi ruže, lavande i ljubičice imaju slatkastu aromu i najčešće su dodatak salatama i poslasticama. Dragoljub ima blago opor ukus i savršen je dodatak salatama, kao i potočarka. Osim kao dodatak jelima, jestivi cvetovi (dragoljub, majčina dušica, ruzmarin) mogu da se koriste i za aromatizaciju. Cvetovi tikvica mogu da se pune raznim nadevima, da se pohuju ili od njih prave ukusni uštipci.

Pojedine latice možete i da ušećerite. Prava su poslastica ušećereni cvetovi šipurka, ljubičice, višnje, kruške i jabuke. Umutite čvrst sneg od belanca i četkicom pažljivo nanesite na cvetove, a zatim cvetove pospite šećerom u prahu, poređajte ih na foliju ili mastan papir i prosušite kratko u rerni na najnižoj temperaturi. I neka vam je cvetan i prijatan obrok!   

Tekst: Dragana Gojković