Sastojci:

  • 1,5 kg šljiva
  • 300 g keksa od badema
  • 120 g šećera
  • 2 kašičice cimeta
  • 200 g seckanog, prženog badema
  • 200 g otopljenog putera
  • 400 g pavlake
  • kašičica strugane kore limuna
  • 5 jaja
  • so

Priprema: Šljive operite, prepolovite, izvadite koštice. Keks od badema krupno izmrvite. Pomešajte 50 g šećera sa cimetom. Kalup prečnika 26 cm podmažite, i dno prekrijte sa 150 g izmrvljenog keksa.

Rernu zagrejte na 180 stepeni. Polovinu šljiva poređajte preko keksa u obliku crepa. Preko njih stavite preostali izmrvljeni keks, 50 g badema, preostali šećer sa cimetom, 100 g putera i preostale šljive. Pavlaku umutite sa 50 g šećera, korom limuna, jajima i solju, pa sipajte preko kolača. Pecite oko 60 minuta. Sa 20 g šećera i dve kašike vode karamelišite 100 g badema. Rasporedite preko torte i u kalupu ostavite da se ohladi. Po želji, poslužite sa šlagom.

Vreme pripreme: 140 minuta.

Recepte piše: Marija Jakob