Sastojci:

Za koru:

  • 8 belanaca
  • prstohvat soli
  • 8 kašika šećera
  • 4 kašike brašna
  • 1 puna kašika gustina
  • 2 kašičice sirćeta
  • 2 praška za pecivo

    Za fil:

    • 1l mleka
    • 150 gr bronhi bombona
    • 8 žumanaca
    • 2 pudinga od vanile
    • 100 gr maslaca
    • 150gr čokolade
    • šlag krem od vanile

    Priprema:

    Za koru, umutiti belanca sa malo soli pa postepeno dodate šećer i mutiti. Lagano umešati brašno, gustin i prašak za pecivo a onda dodati i sirće i takođe lagano promešati. Pleh pokriti papirom za pečenje i sipati masu pa peći na 180°C 10-12 minuta ili zavisno od vaše rerne. Koru ostaviti da se malo ohladi pa preseći tako da se dobiju dve kore. Treba ih dobro nakvasiti mlekom pre filovanja.

    U 800 ml mleka staviti bronhi bombone pa kuvati na umerenoj temperaturi dok se bombone ne istope. Sjediniti žumanca, puding i mleko pa sve to dodati u mleko gde su se prethodno istopile bombone. Skuvati fil i ohladiti zatim dodati maslac, umutiti. Sve zajedno izmiksati. Fil podeliti na dva dela. U jedan do dodati istopljenu čokoladu a drugi  ostaviti u originalu.

    Na tacnu staviti prvu koru, premazati žutim filom, pa staviti drugu koru i na nju tamni fil. Tortu ukrasiti šlagom od vanile a po vrhu narendati čokoladu za kuvanje. 

    Recept je poslala naša čitateljka Svjetlana Lišnjić. Zahvaljujemo joj se i pozivamo vas da ga lajkujete na našoj Fejsbuk stranici, kao i da učestvujete i sami u Lisinom kulinarskom izazovu! Više o njemu, pročitajte ovde