Za svetosavske perece kažu da su obavezno pecivo koje treba darovati najmlađima - njihov oblik podseća i na prekrštene ruke kao u molitvi, a tri polja asociraju na Sveto Trojstvo - dragoceni simbol na dan Svetog Save.

Sastojci:

250 g margarina

kockica svežeg kvasca

1 kg brašna

4 šoljice mleka

kašika šećera

3 kašičice soli

4 žumanceta

2 belanceta

Priprema:

Zamesite testo od svih sastojaka izuzev belanaca i ostavite ga da odstoji jedan sat. Razvijte ga do debljine 0,5 cm.

Modlom vadite perece ili ih secite nožem, oblikujte i premazujte umućenim belancima. Pecite dok ne porumene. Perece možete posuti kimom ili makom.

Za lep preliv možete iskoristiti i drugačiju mešavinu: uzmite 100 ml hladne vode, 3 kašike brašna i punu kašičicu soli. Izmešajte dobro dok se so ne rastvori. Prvo premažite perece umućenim žumancem pa kratko pecite dok ne dobiju zlaćanu boju i ne narastu. Zatim ih izvadite iz rerne i pospite pripremljenom slanom mešavinom i dopecite do kraja.

Izvor: Lepa&Srećna