Prva konferencija povodom početka projekta "Prevencija kao garancija" na temu "Izazovi, dostignuća i perspektive u prevenciji karcinoma dojke, od dijagnoze do terapije i putevi podrške", održana je danas u hotelu Mona Plaza.

O dostignućima i perspektivama u prevenciji karcinoma dojke, kao i o putu od dijagnoze do terapije i značaju psihološke podrške, razgovarali smo sa eminentnim stručnjacima i predstavnicima relevantnih institucija na tri panela kroz koja su nas vodili moderatori Jelena S. Spasić i Violeta Nedeljković, novinarka Kurira i urednica portala Kurir Zdravlje.

Konferenciju su otvorile ministarka zdavlja Danica Grujičić i direktorka WMG fondacije Irena Petrović.

danica grujicic.jpg
Zorana Jevtić 
ivana petrovic.jpg
Zorana Jevtić 

Na prvom panelu pod nazivom Izazovi, dostignuća i perspektive u prevenciji karcinoma dojke, o trenutnom stanju u Srbiji kada je reč o glavnim faktorima rizika i njihovoj identifikaciji, izazovima u prevenciji, pristupu dijagnostici i aktuelnim programima i inciijativama, govorili su dr Goran Makunčević, državni sekretar Ministarstva zdravlja, prof. dr Verica Jovanović, v.d. direktora Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, doc. dr Milan Žegarac, v.d. direktora Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije i dr Aleksandar Lazić, v.d. direktora Zdravstvenog centra Užica.

Zorana Jevtić Izazovi i dostignuća

Na drugom panelu Od dijagnoze do terapije, o značaju redovnih skrining pregleda, genetskim faktorima rizika i značaju genetskog testiranja, koracima u procesu lečenja nakon postavljanja dijagnoze i dostupnim terapijskim mogućnostia u Srbiji, kao i izazovima u pristupu lečenja i najnovijim pristupima u lečenju govorili su dr Radoljupka Radosavljević, koordinatorka za skrining raka dojke Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, prim. dr Marijana Milović Kovačević, medikalni onkolog Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, doc. dr Marijana Basta Nikolić, specijalista radiologije, Klinički centar Vojvodine, dr Ana Krivokuća, rukovodilac Odseka genetičkog savetovališta za nasledni cancer Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije i dr Bojan Trkulja, direktor Udruženja proizvođača inovativnih lekova Inovia.

konferencija prevencija kao garancija panel 2jpg.jpg
Zorana Jevtić 

Na trećem panelu prof. dr Siniša Kojić, specijalista plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije, Vesna Bondžić, predsednica Ženskog centra „Milica“, Sandra Bijelac, psihoonkolog i specijalista socijalne rehabilitacije i Jelena Radulović, hrabra, snažna, odvažna - žena koja je pobedila karcinom dojke govorili su nam o psihološkim izazovima sa kojima se žene suočavaju, kao i savetima za njihovo prevazilaženje, značaju psihološke podrške za žene sa karcinomom dojke i njihove porodice, podršci u prevazilaženju fizičkih izazova, ulozi i značaju udruženja za pružanje podrške ženama i obolelima od karcinoma dojke, održanju mentalnog zdravlja i kvaliteta života nakon završetka lečenja.

Zorana Jevtić Vrhunski stručnjaci o temi karcinoma dojke.

Ovom konferencijom obeležili smo početak našeg prvog projekta "Prevencija kao garancija" s ciljem da podignemo svest o značaju preventivne zdravstvene zaštite, samopregledu i zdravim životnim navikama, ali i da pružimo podršku osobama koje su oboleli od ove teške bolesti. Otvorili smo mnoga pitanja s nadom da smo načinili prvi korak na putu da promenimo veoma surovu statistiku ove maligne bolesti u Srbiji.

Zorana Jevtić Prvi korak u projektu "Prevencija kao garancija"

Tekst: Promo