Predstava “Gamma Cas” u režiji Jelene Bogavac odigraće se 11. aprila 2016. godine u Bitefu. 

Komad “Gamma Cas” Jelena Bogavac prvi put je režirala 2010. godine. Ova, eksperimentalna inscenacija bavila se pisanjem i čitanjem, pa su u njenom nastanku, kao izvođači, učestvovali brojni pisci i spisateljice.

Među njima je bio i Jovan Ćirilov (1931-2014), umetnički direktor, selektor i osnivač Bitefa, pisac, pesnik, dramaturg, teatrolog, leksikograf i reditelj. Njegov glas bio je deo zvučne matrice predstave, a njegove fotografije projektovale su se u video radu.

Pred otvaranje 49. Bitefa, posvećenog uspomeni na Jovana Ćirilova, predstava iz 2010. godine ponovo je odigrana, u prostoru Bitef zone. Ovo izvođenje  bilo je i polazna tačka za novu inscenaciju teksta, u čijem središtu se nalazi pitanje identiteta.

U okviru pratećeg programa festivala, publika je svakodnevno mogla da prisustvuje otvorenim probama, razgovara sa autorima, sluša izvođače i postavlja pitanja.

Delovi novonastale predstave prikazani su publici na zatvaranju Festivala. Ova tri segmenta rada na predstavi, nazvana “epizodama”, bila su stanice u procesu rada na predstavi. U njoj su tako dobili priliku da učestvuju svi zainteresovani, slučajni prolaznici i prolaznice, čitava zajednica okupljena u prostoru Bitef zone.

GAMMA CAS (γ cas) je astronomska oznaka za zvezdu CIH, koja se nalazi u središtu sazvežđa Kasiopeje. Ovo veoma lepo sazvežđe (ima oblik slova M ili W, u zavisnosti od doba godine ili tačke posmatranja) nalazi se blizu Severnog pola, ne uzdiže se, ne zalazi, pa je sa našeg dela planete vidljiva svake večeri.

“Gamma Cas” je predstava koja se bavi pitanjem identiteta i različitim faktorima koji ga određuju. Poreklo, jezik, kultura, profesija, istorija, uspomene, lično i političko, nacionalno i globalno, intimno i kosmičko – ključni su pojmovi za razumevanje ove predstave. U njenom centru se nalazi junakinja koja piše tekst, suočavajući se sa svojim uspomenama, razmišljajući o životu i smrti, sebi i drugima koje sreće na svom putu. Izrazito fragmentarna radnja komada, objedinjena je njenom svešću. Komad se zbiva u prostoru sećanja, a za cilj ima da postavi pitanje: koliko nas postoji u drugim ljudima i koliko drugih ljudi živi u nama.