Finalna epizoda istorijskog serijala “Veličanstveno stoleće”,  kod nas poznatog kao “Sulejman Veličanstveni”, emitovana 11. juna 2014. oborila je sve rekorde gledanosti u  Turskoj i pobudila nezapamćeno interesovanje gledalaca i medija fragmentima novog projekta: “Veličanstveno stoleće – Kosem”.

Priča o politički najuticajnijoj turskoj sultaniji, koja je živela devedeset godina posle Hurem, zaintrigirala je pokojnu Meral Okaj, scenaristkinju “Sulejmana”, pa je u osnovnim crtama postavila okvir za nov serijal. Turski mediji su dugo pisali da će Kosem tumačiti Merjem Uzerli, čuvena Hurem,  a sultana Ahmeta  Okan Jalabik – Ibrahim paša.

Međutim, u objavljenim fragmentima mlada devojka koja se šeta  dvorskim hodnicima, glumica Guneš Šensoj neodoljivo podseća na Beren Sat, zvezdu “Izgubljene časti”  i “Ljubav na silu”, koja je ovih dana počela da se prikazuje kod nas.

Za sada se jedino zna da će Timur Savdži, odnosno njegov tim, biti korproducent, da će se koristiti scenografija i kostimi iz “Sulejmana” i da će “Kosem” početi da se emituje u septembru – ali 2015. godine.

Svi ostali podaci se kriju, jer se, između ostalog, tako povećava interesovanje za seriju.

S druge strane, u nedavnom intervjuu Timur Savdži je najavio da nastavlja da radi sa Merjem, a Beren će se 27. jula u Los Anđelesu venčati sa pop zvezdom Kenanom Doguluom te nakon toga, kako je rekla, napraviti jednogodišnju pauzu u radu. 

Jedno je ipak sigurno, i pored velike tajnovitosti, uskoro će se saznati ko će stvarno igrati Kosem. 

M. R.