Ljudi koji prvo obilaze oko njenih torti ne bi li nekako proverili da li je tačno ono što su čuli - da je na njima sve jestivo, dok se ne uvere da se čak i detalji koji naizgled deluju kao da su veštački (cvetovi, mašnice, cirkoni, ukrasi poput čipke i mrežice, kuglice) mogu u slast pojesti, redovna su pojava na manifestacijama na kojima Jelena Ujvari (49) iz Morovića izlaže svoje rukotvorine.

U torte koje pravi poslednjih 15 godina ova poslastičarka ulaže mnogo energije, mašte i vremena. A da bi njene unikatne poslastice izgledale ovako originalno i da bi bile po njenoj želji i meri, potrebno je mnogo rada i strpljenja. Zbog nedostatka vremena, kako nam je rekla, neke naručioce ipak mora i da odbije.

- Kod mene najbolje radi reklama „od usta do usta“, ali sve je krenulo od kada sam gostovala u emisiji 5kazanje u kojoj sam predstavila kako pravim cvetove - jestive dekoracije za tortu od šećerne gam mase (99 odsto šećera, a ostalo su želatin i guma). Deset dana nakon toga telefon mi je po ceo dan zvonio, ljudi su bili oduševljeni mojim hobijem ali i zainteresovani da i oni počnu time da se bave.

Jelena je delila savete ljudima koji su to želeli (i danas to sa zadovoljstvom radi) jer, kako kaže, i ona je od drugih učila, a znanje je potrebno prenositi dalje. Dešavalo se da su joj na sajmovima nepoznate žene prilazile i ljubile je „kao rod rođeni“, kako bi joj se zahvalile jer im je telefonom pomogla da počnu da izrađuju dekoracije i od toga hrane porodicu.

- Počela sam da radim u najgore vreme, 1999. godine, a onoga dana kada je Novi Sad bombardovan pravila sam svoje prve torte. Kad je svima bilo teško, našla sam način da ne mislim o granatama već sam listala časopise i tražila inspiraciju - seća se.

Jelena skoro sve radi sama. Svesrdnu podršku pružaju joj suprug Zdravko, ali i sin i ćerka i prijatelji.

- Kad sam u gužvi sa tortama imam pomoć u kući oko ručka i veša, ali za torte skoro nikad. Nije da ne verujem nikome nego jednostavno volim da sve prođe kroz moje ruke. Mislim da ja to najbolje radim - sigurna je Jelena koju smo pitali i da li su njene torte skupe.

- Garantujem da su po kilogramu jeftinije od bilo koje torte u prosečnoj poslastičarnici u Beogradu - rekla nam je Jelena koja nam se na kraju razgovora pohvalila da je u Orahovici u Hrvatskoj kao jedina predstavnica iz Srbije na prvom međunarodnom takmičenju poslastičara osvojila drugo mesto, ali i da je Udruženje žena iz Morovića Morovićanke na čijem je čelu, na Sajmu etno hrane i pića u Beogradu (u organizaciji časopisa Praktika) osvojile Gran pri za „ukusnu postavku štanda“.

Udruženje žena Morovićanke osnovano je na Jeleninu inicijativu, a glavna manifestacija na kojoj se druži sa prijateljicama iz udruženja širom Srbije i regiona je Etno dan u avgustu, u Moroviću. One spremaju zimnicu i prave ručne radove, a imaju i sajt: morovicanke.wordpress.com.

Jelena je po profesiji šumarska tehničarka. Izvesno vreme bavila se politikom ali ju je napustila kada su počela ratna dešavanja u Jugoslaviji. Rodila je dvoje dece i onda odlučila da promeni život i počne da se bavi poslastičarstvom.

Tekst: Nenad Blagojević

LepaiSrecna U torte koje pravi poslednjih 15 godina poznata poslastičarka Jelena Ujvari iz Morovića ulaže mnogo energije, mašte i vremena. Njene poslastice su poznate po neobičnom stilu i unikatnosti, a ljubitelji slatkiša često ih satima gledaju dok ne poveruju da je na njima sve jestivo