Iako danas gotovo sve vrste povrća preko cele godine možete da kupite u supermarketima, prodavnicama zdrave hrane i na pijacama, preporučujemo vam da pokušate da se uskladite sa godišnjim dobom koje diktira ritam i izbor jela i tada da svoj organizam opskrbite vitaminima i mineralima koji su mu najpotrebniji.

Daleko je zdravije da sveže namirnice kupujete samo tokom njihove prirodne sezone. Prednosti su sledeće: po pravilu ovi plodovi su aromatičniji od onih koji su nedeljama bili u frižideru ili hladnjači.

Pored toga ove namirnice sadrže više vitamina, a manje su tretirane hemikalijama. Ako se redovno hranite ovim sortama, ojačaćete imunitet:

● Karfiol je bogat vitaminom C, B1, gvožđem, folnom kiselinom, magnezijumom, kalijumom i fosforom.

● Pasulj sadrži gvožđe, kalijum, kalcijum, magnezijum i fosfor.

● Kineski kupus ima vitamin C, folnu kiselinu, kalijum, kalcijum i gvožđe.

● Kupus ima vitamin C, B1, B2, B6, folnu kiselinu, kalijum, kalcijum, gvožđe, jod i fosfor.

● Krompir sadrži vitamin C i B6, folnu kiselinu, kalijum, magnezijum i fosfor.

● Keleraba sadrži vitamin C, fosfor, magnezijum i kalcijum.

● Cvekla sadrži folnu kiselinu, fosfor i kalijum.

● Pečurke su bogate selenom i cinkom.